De fascinerende wereld van Sumoworstelen: Probeer het zelf!

Stel je voor: je wandelt door de straten van het oude en levendige Japan, omringd door de echo’s van eeuwenoude tradities en sprankelende cultuur. Plotseling hoor je het diepe gedreun van stampende voeten en het geluid van een heftige strijd. Je bent getuige van sumoworstelaars die hun kracht en behendigheid tentoonspreiden, een traditie die diep geworteld is in de Japanse geschiedenis en identiteit. Welkom in de wereld van sumoworstelen, waar oeroude rituelen samenkomen met hedendaagse sport in een spectaculaire dans van kracht en vaardigheid. Een bijzondere activiteit waarvoor je niet helemaal naar Japan hoeft. Bij Lot66 kun jij je tegenstander namelijk ook uitdagen voor een potje Sumo in Breda!

Een korte geschiedenis van sumoworstelen

Sumoworstelen is een diepgewortelde traditie en de nationale sport in Japan. Het is onduidelijk wanneer sumoworstelen zijn oorsprong in Japan kent, maar het is wel bekend dat de sport door de eeuwen heen populair was bij de bevolking en tegenwoordig een onderdeel is van de authentieke Japanse cultuur. Het sumoworstelen zou ooit zijn ontstaan om de goden te vermaken. Met name aan het begin van de twintigste eeuw won sumoworstelen – vaak ook simpelweg sumo genoemd – aan populariteit. Jaarlijks worden er in de oneven maanden zes toernooien in Japan gehouden: the Grand Sumo Tournaments.

Wat is sumoworstelen? De basis regels

Sumoworstelen is een full-contact sport waarbij twee worstelaars, of rikishi, het tegen elkaar opnemen in een ronde ring, of dohyo. Deze ring heeft een diameter van 4,55 meter. De worstelaars, of rikishi, staan tegenover elkaar in het midden van de ring en beginnen de wedstrijd door te hurken en hun handen tegen de grond te houden. In een dohyo zijn alleen mannen toegestaan, vrouwen mogen deze cirkel volgens de traditie niet betreden.

Het doel van sumo is om de tegenstander uit de ring te dwingen of een lichaamsdeel, behalve de voetzolen, de grond te laten raken. De worstelaars mogen hun tegenstander niet slaan of wapens gebruiken. Ze mogen ook de mawashi, of riem, van hun tegenstander niet vastpakken tijdens de wedstrijd. Als een worstelaar uit de ring stapt of met een ander lichaamsdeel dan zijn voetzolen de grond raakt, verliest hij de wedstrijd.

Ziggy Weetje: Een sumoworstelaar heeft een grote omvang. Het is gebruikelijk dat sumoworstelaars meer dan 8.000 calorieën per dag consumeren om hun grote omvang te behouden!

Beroemde sumo toernooien in Japan

De Grand Sumo Tournaments worden gehouden in verschillende steden. Deze toernooien, combineren traditionele rituelen met intense competitie. Ze trekken jaarlijks duizenden toeschouwers van over de hele wereld. De January Grand Sumo Tournament wordt jaarlijks in januari gehouden in de Ryogoku Kokugikan arena in Tokyo. Het is het eerste van de zes Grand Sumo Tournaments die elk jaar worden gehouden en trekt een groot aantal toeschouwers.

De beroemdste sumoworstelaars

Yokozuna Taihō was een legendarische sumoworstelaar die de sport domineerde in de jaren zestig en wordt beschouwd als een van de grootste worstelaars uit de geschiedenis. Hij was de eerste worstelaar die vier opeenvolgende toernooien won, en hij won een recordaantal van 32 toernooien tijdens zijn carrière.

Zelf eens worstelen?

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf eens in de ring sumoworstelen? Voor een hilarische sumo-ervaring kun je bij ons in Breda terecht. Beschermd in een groot bol pak kun je je vriend, vriendin of collega eens flink te lijf gaan. Probeer hem of haar uit de ring te duwen en scoor punten! Duw je tegenstander zo snel mogelijk plat op de mat of uit de ring. Sumoworstelen kan al vanaf 6 personen.

Reserveren!